El feminisme i els llibres LGTBI+ entren als instituts i Abogados Cristianos reacciona amb terror

El passat divendres 15 d’octubre, a Descontrol Editorial rebíem la notícia del nostre primer llibre censurat per la Justícia. Sota l’argument d’incitar a l’odi contra la religió i els seus creients, “Leia, Rihanna & Trump”, de Proyecto UNA, juntament amb 31 altres llibres de diferents editorials i autores, era retirat d’11 instituts de la ciutat de Castelló. Tots ells de temàtica feminista, trans, gay, lesbiana, i escrits des de múltiples perspectives: assaig, poesia, narració i novel·la gràfica. 

Aquests textos havien estat seleccionats per l’Ajuntament per aportar diferents visions al voltant de la sexualitat i el gènere a les joves estudiants, en un moment vital en què reconeixen el seu cos i defineixen la seva identitat. Enviats en packs als diferents centres, els llibres havien d’obrir horitzons i convidar a la reflexió entre alumnes i professores. Però no podrà ser. Almenys fins a l’aixecament de les mesures cautelaríssimes dictades per la jutgessa Carola Soria, a petició de Polonia Castellanos, representant d’Abogados Cristianos, l’entitat denunciant. La Bíblia i la Constitución els emparen.

Des de Descontrol Editorial volem enviar tot el nostre suport a les autores dels diferents llibres censurats, així com a les editorials i professionals que hi ha rere aquestes publicacions. Obligats a formar part de la llista creixent de casos on l’Estat espanyol restringeix el dret d’expressió i d’informació, aprofitem per refermar el nostre compromís solidari amb Valtonyc, Hasel, Cassandra, Strawberry, La Insurgencia, Egunkaria, Egin, El Jueves, lahaine.org o el llibre “Fariña”, entre d’altres.

Estem decidides a no normalitzar aquestes pràctiques restrictives que, davant d’una suposada amenaça per un contingut inapropiat, aprofiten per deixar fora de joc les visions i històries de qui no surt a la història. Considerem especialment greu que això passi a l’escola pública, un lloc on els professors i professores miren d’aportar diferents perspectives a l’alumnat i dotar de capacitat crítica als adults de demà. Com ens imaginem una societat on els més joves només accedeixin a determinats continguts o ideologies? Sens dubte un món més gris i totalitari, on la discrepància i les formes de vida o orientació sexual diferents seran fàcilment discriminades.

Per tot això, ens reafirmem en la necessitat de publicar més llibres que aportin altres mirades, que ens facin qüestionar-ho tot, que ens dotin d’una palanca per moure el món. Que arribin a tot arreu on algú els vulgui llegir, que estiguin a l’abast de qualsevol que en vulgui fer ús. Sabem que per a fer-ho possible ens trobarem amb molts obstacles. Advocats, partits polítics i grups de pressió destinen diners i energies immenses per disputar el relat d’allò que és possible o impossible a la societat. Ho fan amb un objectiu molt clar: protegir els seus privilegis. Per seguir dictant com ha de viure la gent o què ha de pensar, i augmentar el seu domini.

Ens alcem doncs, com des de fa segles, contra la reacció. Són temps difícils. Temps de disputa que definiran la direcció política del nostre futur. Cada dia ens juguem poder gaudir de la llibertat sexual, de pensament, d’associació… en una partida on tots participem. Aprofitem aquest cop judicial per estendre les idees d’emancipació, per tombar els discursos de l’odi, per guanyar l’espai que necessitem per imaginar les alternatives. Fem una crida a difondre, ara més que mai, els llibres de la llista prohibida: prestem-los, regalem-los, expliquem-los i sobretot, llegim-los. Que ningú es quedi sense llegir perquè ho digui un jutge o un capellà! 

Així doncs, com a resposta a la censura, Proyecto UNA i Descontrol Editorial hem decidit oferir el llibre “Leia, Rihanna y Trump” en format PDF de lliure descàrrega: https://archive.org/details/leia_rihanna_trump

Descontrol Editorial