Manifest Descontrol

Els llibres són Descontrol, sense control,
sense plàstics, fantàstics,
sense bateria, amb alegria,
sense dades, i amb idees,
sense trencar-se, sense perdre’s, amb la idea de trobar-se;
sense cobertura, són lectura amb gust, amb bona “envoltura”.
Sense wifi, són coneixement sense fi,
sense notificacions, amb aprenentatges, informacions i conclusions.
Sense rastreig, són, sens dubte, de la realitat, un escaneig;
sense estrès, són una pausa, un lent degoteig,
sense presses d’estris i eines per fugir del no-res.
Sense cables,
sense endolls,
sense ansietat.
Sense vigilància, són la lluita contra la inèrcia de la vagància;
sense pantalles,
sense propietat, són la revolta que omple de vitalitat.

1. Els llibres són Descontrol, i Descontrol són llibres

Vivim en un món on la superficialitat, la immediatesa, la velocitat i la fragmentació del pensament són els valors dominants de la societat. Els temps que ens travessen ens provoquen malestars socials: estrès, depressió, inestabilitat, veure perillar constantment la nostra forma de vida… El futur que ens espera, si no actuem, és enemic de la llibertat, el benestar i el bon viure.

La lectura i els llibres són un contrapès a aquest model, són la barricada que hem decidit aixecar, habitar i viure. Són una pausa en aquesta vida frenètica. El paper, un vehicle en consonància amb una desacceleració necessària, és la nostra aposta i la nostra aportació. La materialitat dona al llibre la seva essència única.

Els tuits, els posts, els titulars de notícies que ningú llegeix… ni eduquen ni generen coneixement. Ben al contrari, saturen i intoxiquen, bloquejant la profunditat, l’atenció i la crítica, inculcant un corrent d’opinió no fonamentat. Defensem la lectura lenta, pausada i reflexiva davant la lectura hiperactiva, esquizofrènica i autocomplaent majoritària a l’era d’Internet.

Els llibres són artefactes que conjuguen la transmissió de sabers, l’explicació del que hem sigut, els somnis del que volem i del que no. Ens donen eines i idees per lluitar en el present. La lectura i els llibres ens han acompanyat i ens acompanyen al llarg de les nostres trajectòries vitals.

Guarden un valor difícil de descriure en la seva globalitat. Són companys de viatge i d’aprenentatge, de crítica, de denúncia, de valentia, d’esperança. Refugis per a la reflexió i la introspecció. Ens han constituït com a persones amb una visió pròpia del món. En un diàleg a través dels anys, hem après d’ells i hi hem bolcat bona part de la nostra vida. Són, per a nosaltres, una palanca per accionar el canvi.

Ens mou un sentit pedagògic. Aspirem a continuar formant-nos com a persones lliures, a adquirir coneixements, a generar eines que ens permetin entendre i transformar el món. Els llibres són finestres obertes que ens permeten connectar amb ments, experiències i vivències d’altres persones i horitzons. Ens mostren, ens ensenyen i també ens reflecteixen i ens expliquen. Aprendre i ensenyar: podem llegir a soles i crear un espai de reflexió dins nostre, o llegir col·lectivament, entrecreuant títols i autores, generant debat i consciència.

Cada llibre editat des dels marges és una oportunitat d’explicar-nos i fer-nos visibles en un món que constantment nega l’existència. Sabem que qui domina el discurs i la història controla la vida i la realitat. A Descontrol no pretenem controlar-la, però sí permetre i facilitar un espai discursiu on capiguem totes i on càpiguen molts mons.

Des de la trinxera de la impremta i l’edició, afrontem aquesta realitat absurda, assenyalem i afinem estratègies combatives, projectant noves realitats futuribles, construint utopies. En el fons, el que ens mou és transformar el món i la societat, fer la Revolució Social.

2. Front Cultural

Mitjançant l’edició de textos, acompanyant el seu procés, i amb la força material de la impremta i la producció, generem una infraestructura i un saber fer artesà i industrial que ens permeten difondre, donar a conèixer i portar fins a l’últim racó de món allò que editem. No ens conformem amb elaborar i crear contingut perquè quedi oblidat a les lleixes d’una habitació o perquè sigui un producte amb el qual comerciar.

Què és el Front Cultural? La cultura són formes de ser, de fer i d’estar, de comportar-se, de sentir i de pensar compartides per un grup social. És el filtre que condiciona la forma que tenim de veure el món: les pel·lícules i les sèries que consumim a les plataformes de continguts algorítmics, el teatre i la poesia que ens han influït, les tuitstars o instagramers que seguim, els diaris i publicacions que llegim, la música que escoltem… Tot plegat modela la manera com entenem la vida i la nostra manera de viure-la.

El que rebem té contingut, i per tant, intenció. Influeix en les relacions sexoafectives i en com construïm les famílies, les amistats o l’afinitat política; en com entenem el treball i quin sentit li donem; en com ens alimentem i què consumim, i de quina manera assumim un món desigual imposat, reflex d’una cultura misògina i ecocida. Aquesta cultura és promoguda des dels espais de poder per perpetuar l’estat actual de les coses, els privilegis i les injustícies.

Llegir no et predisposa automàticament a la lluita, però per lluitar necessitem saber el perquè i el com. Per això llegim i provem de fer llegir, perquè ens agrada, ens ajuda i pensem que és útil per incidir en tot el que ens envolta. La cultura no està escindida de les nostres realitats, sinó que ens dona forma i esdevé camp de batalla social. Les idees i els conceptes, les llengües i les paraules, construeixen realitats. Normalitzen, globalitzen i colonitzen tots els racons de les nostres vides i del planeta. Decidim de manera conscient participar en aquesta lluita, construir i aportar reflexions, deixar testimoni de moviments actuals i passats, apuntar i assenyalar aquelles coses que ens esclafen, dia sí dia també.

Som conscients de ser una baula més de la cadena de lluites i generacions combatives que ens han precedit al llarg de la història. És per aquest motiu que dediquem els nostres esforços de transformació a llegir, editar i publicar tot allò que intuïm que contribuirà a les barricades de la memòria històrica, la transformació i la revolució social. Sabem, doncs, d’on venim. Venim d’aquelles que s’han aixecat al llarg dels temps, fartes de les condicions i de les opressions que els havia tocat viure i patir. Avui, fem i aportem, recollim el que ha arribat fins a nosaltres i ho projectem cap endavant, perquè ho rebin aquelles persones que seguiran dempeus i vetllaran perquè no s’apagui la flama.

La paraula escrita i la imatge gràfica són algunes de les nostres eines. Ens remeten a una cultura i a unes formes de fer que han acompanyat la humanitat al llarg de mil·lennis i que han configurat la nostra forma de ser com a indivídues i com a societat. Som conscients que només amb aquestes idees no n’hi ha prou per arribar allà on volem anar. Calen també les pràctiques, i aquestes van de bracet de les nostres lectures. Aterrem el coneixement i el fem jugar al camp de la vida per bastir noves relacions humanes, altres maneres d’estar amb els altres i diferents formes de producció i sosteniment de les necessitats. En conjunt, idea i pràctica són un reflex del món que volem i som.

Deixem clar que tota editorial publica amb una voluntat política concreta —que no ho expliciti no vol dir que no sigui així. Des de la consciència que ens dona saber-ho, nosaltres decidim fer evident aquesta aposta: el que publiquem representa un món heterodox que somia amb una realitat a mig camí entre el comunisme llibertari, el col·lectivisme, una cultura transfeminista que respecti la vida i la diversitat, i una pràctica autogestionària i emancipadora. La nostra feina, les nostres vides, tenen la clara intenció de sumar i sumar-nos al moviment de moviments que vol enderrocar el vell món. Un món que, més aviat que tard, entrarà en col·lapse. Sumem a la seva inèrcia decadent el nostre accionar revolucionari.

3. Un ecosistema en lluita

El capitalisme del segle XXI, anomenat “de plataforma” (amb exponents com Uber, Glovo o Airbnb), asseca el teixit viu de les nostres economies diverses i locals. És la pesta que ha contaminat el planeta sencer amb una lògica que ens empobreix com a societat. Ens fastigueja especialment el cas d’Amazon, que en els seus orígens estava vinculat només als llibres, amb un ànim merament lucratiu. Defensem un boicot actiu a aquestes empreses com a acció imprescindible per frenar l’avenç de l’acumulació de capital en grans corporacions. Editorials com Planeta o Random House funcionen amb la lògica d’absorbir petites i mitjanes editorials, fagocitant segells i marcant els ritmes d’edició i publicació. A causa del deliri de novetats sense fi, es produeix una rotació d’exemplars a les llibreries que fa que milers de llibres acabin a l’abocador trinxats. Ens trobaran remant en contra d’aquest corrent.

A Descontrol decidim conscientment ser part d’un ecosistema en lluita. Soles no podem. L’enemic és gran i també és dins nostre. Si combatem sense tenir ningú al costat, mai no podrem plantejar una batalla decisiva, que acabi acorralant a qui ens vol subjugar.

Llibreries, llibreteres, autores independents, traductores, correctores, il·lustradores, dibuixants, altres projectes i altres editorials teixim juntes una xarxa de resistència. Ens enfrontem a una visió del món que ens vol absents, passives i consumistes. Una societat que exerceix el control del pensament i de les formes de vida, sense deixar espai perquè sorgeixin alternatives.

Ens diuen que no hi ha cap altre camí. Per això ens necessitem les unes a les altres, des de moltes posicions, des de moltes visions, col·laborant, creant nous mons que empenyin en una mateixa direcció, o diverses. Capgirar la situació, fer un canvi radical, una transformació, una revolució. Potser és una tasca d’anys i generacions, de diferents formes i maneres (a voltes més a poc a poc, de vegades més convulsament), que anirà obrint espais de pensament alternatiu i de vida col·lectiva. Ens enxarxem i ens enfortim les unes a les altres, col·laborant i creant una entitat i una identitat pròpia, que va més enllà de les indivídues o dels col·lectius particulars. Una teranyina de moviments que creix dia a dia, que pugna per resistir i per arribar a més gent. Per produir, per relacionar-nos i satisfer les necessitats amb estructures socials alternatives. Apostem per un moviment contraeconòmic que faci tremolar els fonaments d’aquest sistema depredador. Volem generar xarxes de producció contracultural, teixint comunitat amb col·lectius polítics afins, llibreries que apostin per una cultura transformadora, projectes productius horitzontals i autogestionaris, sindicats i moviments de treballadores, com riders o kellys combatives. Estem connectades i arrelades a lluites, territoris i d’altres espais. Intercooperant transcendim les nostres parets, lluitant contra aquest món atomitzat i en competició. Sense un ecosistema polític alternatiu, el nostre projecte no podria sobreviure. Volem un model diferent, d’escala humana, ecològica i comunitària.

4. Descontrol són processos i projectes

Tot va començar amb una preocupació i una idea molt concreta: fer arribar els llibres i la cultura al màxim de persones al preu més assequible possible. Així va néixer Copia i Difon, i posteriorment Dskntrl_ed. A partir d’aquí, les nostres necessitats i inquietuds han anat variant i mutant, en constant evolució, llançant línies de fuga en forma de col·leccions editorials dins el nostre catàleg, d’acord amb les nostres afinitats i preocupacions.

El fet de desenvolupar una editorial pròpia respon també a la necessitat de dir alguna cosa de nosaltres mateixes, publicant la veu d’autores afins alhora que cerquem nous i vells referents, aprenent del passat i apuntant al nostre futur. Des d’una posició humanista, volem que la cultura estigui a l’abast de tothom, que faci obrir els ulls a la gent sobre com és el món on vivim. Cada llibre, cada idea que ens arriba, cada projecte que se’ns facilita, cada concepte al qual donem la volta, cada debat polític i cada realitat que ens travessa ens porta a prendre decisions col·lectives per fer i refer les nostres pràctiques. Per això som i serem sempre un projecte en construcció permanent, un procés que trenca i rehabilita, de destrucció i creació, de caos i ordre, de control i descontrol.

Som una impremta que edita i una editorial que imprimeix. La llibertat d’expressió sols la garanteix la propietat dels mitjans d’impressió. Sovint la repressió s’acarnissa amb les veus discordants, però la censura del segle XXI majoritàriament treballa per generar tantes veus que fa que sigui impossible poder sentir o entendre res. És així, doncs, com ens atrevim a afirmar que sense mitjans propis no tindríem la manera de fer arribar el que volem dir. Concloem que sense mitjans d’impressió, no hi ha llibertat d’expressió.

Hem construït una eina de combat que és útil per als moviments socials, però amb una entitat, estratègia i línia política pròpia. Un artefacte, una arma. Per nosaltres és important la coherència entre el que publiquem i com ho fem. De portes endins, ens organitzem per produir i treballar sense patró ni propietat privada. No obeïm a cap persona o entitat, fora de nosaltres mateixes i la nostra comunitat. Ens desenvolupem de manera autoorganitzada. Busquem altres formes de relacionar-nos entre nosaltres en l’àmbit laboral, de manera més humana, empatitzant amb les dificultats de qui tenim al costat en el dia a dia i buscant solucions col·lectives a les necessitats, tant a la feina com fora d’aquesta. Des de nosaltres mateixes, amb els nostres recursos i tenint en compte les nostres vides. Ho hem decidit en comú com a opció política, ja que els nostres actes mostren les nostres idees. I les nostres idees, alhora, es renoven i enriqueixen quan les posem en pràctica i cobren vida. Així aprenem i donem a conèixer el que hem après i imprès.

Participem, doncs, en el corrent social de les classes populars que lluita per eliminar tota mena d’opressió i explotació. Persones amants de la llibertat i de la lliure associació. Els nostres valors fonamentals són l’autogestió, el feminisme, l’acció directa, el federalisme, el suport mutu i l’equitat. En definitiva, els valors que componen el fil llibertari de les lluites que ens precedeixen.

Ens autoorganitzem assembleàriament, decidim per consens, donem igual importància a les tasques productives i a les reproductives, i fem rotació i repartiment equitatiu de les tasques manuals i intel·lectuals. Recuperem la noció d’ofici.

Així doncs, constituïdes com a artefacte i eina del front cultural, us animem a llegir i reflexionar amb nosaltres, per posar en pràctica les idees d’aquest manifest i fer més gran encara aquest immens embat que afrontem.

DESCONTROL EDITORIAL & IMPREMTA, SANT JORDI 2021