La Pinya

Portada La Pinya

Autor/a: Obra col·lectiva coordinada per Tons i Titu Marc

Idioma: Català

Col·lecció: Pedagogies

ISBN: 978-84-18283-23-9

Format: 21x14cm

Pàgines: 420

Preu: 18,00€

Resum:

La Pinya: Història d’un col·lectiu d’autogestió educativa

Aquest llibre vol ser la transmissió de l’experiència del col·lectiu la Pinya, que ha fet de la pregunta per l’educació el seu motor cap a la transformació social i la recerca d’autonomia. Després de més de disset anys d’història, la Pinya s’adona de la singularitat de la seva proposta educativa i fa una reflexió coral sobre els objectius, reptes i dificultats del camí recorregut amb la voluntat de compartir una lluita que va més enllà de les pràctiques educatives concretes. Es tracta de la posada en pràctica d’un projecte educatiu autogestionat que des de l’autonomia assumeix de forma radical les preguntes de per què i per a què educar i les duu fins a les seves últimes conseqüències, assumint totes les seves dificultats, i en defensa d’un projecte vital guiat per la llibertat, la col·lectivitat i el suport mutu.

El llibre es compon de múltiples textos escrits per pamares, acompanyants, pinyons i pinyones que expliquen, a la primera part, la història del col·lectiu a través de les experiències viscudes pels seus membres, totes diferents, però totes intenses. Un relat carregat d’emotivitat i de reflexions entrecreuades sovint marcades pel pas del temps, però que tenen la virtut de revisar tot l’après tant per la canalla com per les adultes. A la segona part, s’aborden les qüestions estructurals que travessen i determinen un projecte construït al voltant dels valors llibertaris que no troba referents contemporanis propers.

La Pinya busca el seu lloc en un context de canvi generalitzat que veu com el neoliberalisme educatiu intenta imposar una agenda global i s’apropia i tergiversa conceptes pedagògics fonamentals per entendre la història de l’educació no hegemònica. Són temps difícils i la Pinya cerca escletxes per on travessar-los sense perdre l’horitzó d’una educació emancipadora que formi part del canvi cap a una societat sense classes, sense sexisme, sense discriminació, no autoritària, justa i lliure. La Pinya és, doncs, un col·lectiu que segueix imaginant la utopia quan pensa a educar la canalla.

Fragments del llibre:

Índex

Fer d’acompanyant a la Pinya: entre la feina i la militància

La Pinya, una escola anarquista?

Pensant sobre gènere a la Pinya

Apareix a: